سه‌شنبه, 25 مهر 1396
عنوان : پایان فاز اول مطالعات میدان‌محور در دانشگاه صنعت نفت/ رتبه اول در میان مراكز طرف قرارداد با شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب
 ۱۳۹۶/۰۷/۰۲
منبع خبر : معاونت پژوهشي دانشكده نفت اهواز

موافقتنامه همکاری‌های علمی و تحقیقاتی با هدف مطالعه 54 مخزن میان شرکت ملی نفت ایران و 8 مرکز پژوهشی برتر کشور در زمینه تحقیقات بالادستی نفت و گاز (شامل دانشگاه‌های صنعت نفت، تهران، صنعتی شریف، شیراز، سهند تبریز، امیرکبیر و پژوهشکده ازدیاد برداشت و پژوهشگاه صنعت نفت) با حضور وزیر نفت و سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در روز 14 مهر سال 1393 امضا شد.
در این طرح و در راستاي اجرايي كردن مواد مندرج در موافقتنامه فوق‌الذکر (قرارداد منعقد شده در 15 بهمن 1393 ميان شركت ملي نفت ايران (كارفرما) و شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب (نماينده كارفرما و مجري) از يك طرف و دانشگاه صنعت نفت (مشاور پژوهشي) از طرف ديگر، بررسی روش‌های ازدیاد برداشت (EOR) و افزایش بهره‌وری (IOR) مطالعه سه میدان نفتی خشکی و دریایی به دانشگاه صنعت نفت واگذار شده که در حال حاضر مطالعه میدان گچساران در دست اقدام می‌باشد.
میدان گچساران یکی از پیچیده‌ترین میادین کشور می‌باشد. کربناته و شکافدار بودن مخزن به همراه وجود کلاهک گازی و آبده باعث شده است که تعیین مشخصات آن و در نتیجه ارائه طرح توسعه مناسب، دارای پیچیدگی‌های فنی فراوانی باشد که باید به نحو مطلوبی با تعریف پروژه‌های مرتبط، گلوگاه‌های تولید، بررسی و موانع تولید، مرتفع گردند.

شرح مختصر میدان
میدان گچساران یکی از بزرگترین و پیچیده‌ترین میادین کربناته جنوب غرب کشور بوده که در محدوده شهرستان گچساران، در استان کهگیلویه و بویراحمد و در فاصله ۲۲۰ کیلومتری از جنوب شرقی اهواز قرار دارد. ناگفته پیداست که با حجم عظیم نفت درجای این میدان، مطالعه و اجرای روش‌های افزایش ضریب بازیافت تا چه اندازه می‌تواند به اقتصاد ملی کمک نماید.

اهداف طرح‌های میدان‌محور
هدف اصلی این طرح ارائه چارچوبی کلی و جامع برای کلیه مطالعات زیرمجموعه می‌باشد. بدین معنی که اگر چه ممکن است برخی بخش‌ها در شرکت مربوطه انجام شده باشند و یا برخی دیگر در مراکز علمی داخل و خارج کشور مورد مطالعه قرار گرفته و به نتیجه لازم رسیده باشند اما این طرح، جایگاه هر بخش مطالعه را در ماموریت کلی در نظر گرفته و نشان می‌دهد که چگونه باید نتایج بخش‌های گوناگون را در کنار هم لحاظ کرد. همچنین دانشگاه صنعت نفت، این همکاری را محدود به ارائه چند طرح پیشنهادی ندانسته، بلکه آن را بعنوان فرصتی برای ایجاد مرکزی تحقیقاتی و بین‌المللی با نیروهای ثابت می‌داند تا نتیجه این همکاری، ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تربیت نسل‌های بعدی صنعت نفت باشد.
افزایش ضریب بازیافت میدان، بکارگیری و توسعه فناوری‌های نوین، مدیریت بهینه مخازن، کاهش هزینه‌های توسعه‌ای و عملیاتی و شناخت هرچه کامل‌تر رفتار پیچیده و مکانیزم‌های حاکم بر مخازن شکافدار این میدان از نتایج فنی و اقتصادی اجرای این طرح مهم ملی خواهند بود.
‏‏
ارتباطات ملی و بین‌المللی
در قالب این طرح دو تفاهم‌نامه خارجی با دانشگاه‌های Montan University of Leoben از کشور اتریش و IFP از کشور فرانسه و یک تفاهم‌نامه داخلی با دانشگاه شهید چمران اهواز منعقد گردیده است.

تفاهم‌نامه همکاری با دانشگاه اتریشی با حضور سفیر اتریش در ایران در دانشکده نفت تهران در تاریخ 19 آبان 1393

نقشه راه و برنامه زمان‌بندی
بر مبنای مشکلات میدان، طرح‌ها و اقدامات در دست اقدام و یا قابل انجام برای رفع آن‌ها، سرفصل فعالیت‌های نقشه راه اجرای روش‌های افزایش بهره‌وری برای رفع گلوگاه‌های تولید در یک بازه زمانی 5 ساله (بعنوان قدم اول برای نیل به برنامه 10 ساله همکاری)، با توجه به شکل زیر عبارتند از:

1- مخزن‌محور: مجموعه فعاليت‌هاي پژوهشي و فناورانه كه در نتيجه آن امكان جابجايي نفت غيرقابل توليد به روش‌هاي معمولي را در توده مخزن فراهم مي‌كنند.
2- چا‌ه‌محور: به كليه فعاليت‌هاي پژوهشي و فناورانه اطلاق مي‌شود كه در نتيجه آن‌ها امكان توليد نفت غيرتوليدي اطراف چاه (به شعاع حداكثر يك متري) و يا درون حفره چاه و انتقال آن به سطح را فراهم مي‌نمايند.
3- تاسيسات‌محور: به كليه فعاليت‌هاي پژوهشي و فناورانه گفته مي‌شود كه در جهت رفع چالش‌هاي موجود در تاسيسات ميدان يا بهبود و بهينه‌سازي آن‌ها انجام شوند.

اقدامات انجام شده
1- تکمیل فاز اول طرح: دانشگاه صنعت نفت با پیشی گرفتن از سایر مراکز طرف قرارداد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (شامل دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شیراز، پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشکده ازدیاد برداشت)، بعنوان اولین مرکز، فاز اول این طرح را با موفقیت اجرا نمود و موفق به دریافت تاییدیه پایان کار و گواهی حسن انجام کار از شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گردید.
2- راه‌اندازی دفتر مدیریت فنی طرح‌‌‌‌‌‌‌: دانشگاه صنعت نفت جهت سامان بخشیدن به ارتباطات اداری با کارفرمای طرح (اعم از وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب) دفتر طرح را تأسیس نموده است. در این دفتر کلیه فعالیت‌های غیر آزمایشگاهی طرح انجام می‌پذیرد. تمامی امکانات سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و نیروی انسانی این دفتر از درآمدهای حاصل از طرح تامین شده است.

3- راه‌اندازی مراکز آزمایشگاهی طرح: آزمایشگاه‌های دانشگاه صنعت نفت که به‌منظور انجام پروژه‌های مرتبط با طرح‌های میدان‌محور در نظر گرفته شده‌اند، شامل چهار مرکز مجزا هستند که هر کدام شامل تجهیزات خاص خود می‌باشد: مرکز ازدیاد برداشت، مرکز آنالیز سیال و PVT، مرکز آنالیز مغزه و مرکز تحقیقات گاز. قابل ذکر است که در این مدت، در راستای بر طرف کردن کمبودهای موجود، دستگاه‌ها و تجهیزات مرتبط خریداری شده و یا در حال خریداری هستند. به زودی مرکز تخصصی ازدیاد برداشت بعنوان یک پژوهشکده ملی مستقل و بعنوان اولین مرکز از این دست در جنوب کشور، راه‌اندازی خواهد گردید.

1-3 مرکز آنالیز مغزه: این مرکز به تازگی و از آورده‌های این طرح تأسیس شده و جهت انجام آزمایش‌های روتین و ویژه سنگ در نظر گرفته شده است و شامل دستگاه‌هایی جهت برش سنگ، مغزه‌گیری، شستشوی سنگ، اندازه‌گیری اشباع، اندازه‌گیری تخلخل، اندازه‌گیری تراوایی با مایع و گاز است. قابل ذکر است که دستگاه‌های مورد نیاز جهت انجام آزمایش‌های ویژه در حال خریداری است.
2-3 مرکز آنالیز سیال و آزمایش‌های PVT:
انجام آزمایش‌های کامل PVT در این مرکز انجام می‌شود. دستگاه اندازه‌گیری خواص سیالات این مرکز بهترین دستگاه از نوع خود در ایران می‌باشد. علاوه بر این، این مرکز دارای دستگاه‌های زیر جهت اندازه‌گیری خواص سیالات مخزن می‌باشد:
• اندازه‌گیری چگالی تحت دما و فشار
• اندازه‌گیری گرانروی تحت دما و فشار
• رئولوژی سیالات غیر نیوتنی
• اندازه‌گیری کشش سطحی تحت دما و فشار (همچنین زاویه تماس جهت تعیین ترشوندگی)
• انجام آزمایش آنالیز SARA
• تعیین نقطه انعقاد آسفالتین با استفاده از روش Light Scattering